Przepisy

KOKTAIL Z TOPINAMBURA Z JABŁKIEM

10 bulw topinambura,
2 duże jabłka,
2 łyżki miodu,
2 łyżki świeżego startego imbiru
2 kiwi
Obrane bulwy topinambura i jabłka pokroić w kostkę i  skropić sokiem z cytryny, owoc kiwi obrać. Wszystkie składniki zmiksować blenderem.

PUREE Z TOPINAMBURA

Pół kilograma topinambura obieramy, kroimy i gotujemy w mleku kokosowym, aż stanie się miękki. Całość przekładamy do blendera i miksujemy na gładką masę. Doprawiamy: solą, pieprzem, sokiem z cytryny. Posypujemy świeżym lubczykiem.

SAŁATKA Z TOPINAMBUREM

Liście sałat, plastry upieczonych ciepłych jeszcze topinamburów (nie trzeba ich obierać, podobno nawet nie jest to wskazane, bo to pod skórką kryje się najwięcej witamin), oliwki, kiszone rydze, kiszona cebula.
Dressing: olej z pestek dyni zimno tłoczony, kapary, suszone pomidory, czosnek, sok cytryny, morska sól, kolorowy pieprz. Zmiksowane. Durszlak.pl

PIECZONY TOPINAMBUR

Foto: durszlak.pl
500 g topinamburu
500 g brukwi
500 g pasternaku
500 g ziemniaków
łyżka czarnuszki
1. Umyj i obierz wszystkie warzywa.
2. Pokrój na drobne kawałki aby szybciej się upiekły.
3. Wlej na blachę kilka łyżek wody.
4. Spryskaj lub polej oliwą warzywa.
5. Zapiekaj około 45-60 minut w temp. 180 stopni C.  durszlak.pl

TOPINAMBUR DUSZONY

bulwy topinambura
masło
zioła prowansalskie
sól
czosnek
1. Bulwy topinambura dokładnie umyć i oczyścić – nie obierać ze skórki.
2. Bulwy pokroić na talarki o grubości 0,5 cm.
3. Masło roztopić na patelni, dodać pokrojonego topinambura.
4. Dusić do miękkości podlewając niewielką ilością wody.
5. Przed podaniem dodać zioła prowansalskie, czosnek i sól do smaku.
6. Podawać zamiast ziemniaków lub jako osobne danie.
kucharzenieedi.pl

KREMOWA ZUPA Z TOPINAMBURU 

Lekka, kremowa zupa z topinambura z dodatkiem pieczarek i jogurtu naturalnego to rewelacyjny pomysł na obiad również dla diabetyków. Świetnie smakuje smażony niczym frytki, pieczony, duszony, gotowany  lub na surowo do sałatek. Smacznego!
8 dużych bulw topinamburu
1 mały seler
1 duży ziemniak
1 cebula
2 ząbki czosnku
80 g pieczarek małych
jogurt naturalny
natka pietruszki
masło do smażenia

Cebulę i czosnek drobno siekamy i szklimy na maśle, dodajemy obrany ze skórki i pokrojony w drobną kosteczkę topinambur. Dusimy 10 minut w razie czego podlewamy wodą. Warzywa przekładamy go garnka, dodajemy pokrojony drobno seler oraz ziemniaka, doprawiamy solą, pieprzem oraz zmielonym w moździerzu kminkiem. Gotujemy na małym ogniu aż warzywa będą bardzo miękkie. Następnie całość miksujemy blenderem na gładką masę. Pieczarki w całości smażymy krótko na maśle, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zupę podajemy z jogurtem naturalnym, pieczarkami oraz posiekaną natką pietruszki.  Quchnia24