KOKTAIL Z TOPINAMBURA Z JABŁKIEM
• 10 bulw topinambura,
• 2 duże jabłka,
• 2 łyżki miodu,
• 2 łyżki świeżego startego imbiru
• 2 kiwi
Obrane bulwy topinambura i jabłka pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny, owoc kiwi obrać. Wszystkie składniki zmiksować blenderem.
PUREE Z TOPINAMBURA
Pół kilograma topinambura obieramy, kroimy i gotujemy w mleku kokosowym, aż stanie się miękki. Całość przekładamy do blendera i miksujemy na gładką masę. Doprawiamy: solą, pieprzem, sokiem z cytryny. Posypujemy świeżym lubczykiem.
SAŁATKA Z TOPINAMBUREM
Liście sałat, plastry upieczonych ciepłych jeszcze topinamburów (nie trzeba ich obierać, podobno nawet nie jest to wskazane, bo to pod skórką kryje się najwięcej witamin), oliwki, kiszone rydze, kiszona cebula.
Dressing: olej z pestek dyni zimno tłoczony, kapary, suszone pomidory, czosnek, sok cytryny, morska sól, kolorowy pieprz. Zmiksowane. Durszlak.pl
PIECZONY TOPINAMBUR
Foto: durszlak.pl
• 500 g topinamburu
• 500 g brukwi
• 500 g pasternaku
• 500 g ziemniaków
• łyżka czarnuszki
1. Umyj i obierz wszystkie warzywa.
2. Pokrój na drobne kawałki aby szybciej się upiekły.
3. Wlej na blachę kilka łyżek wody.
4. Spryskaj lub polej oliwą warzywa.
5. Zapiekaj około 45-60 minut w temp. 180 stopni C. durszlak.pl
TOPINAMBUR DUSZONY
bulwy topinambura
masło
zioła prowansalskie
sól
czosnek
1. Bulwy topinambura dokładnie umyć i oczyścić – nie obierać ze skórki.
2. Bulwy pokroić na talarki o grubości 0,5 cm.
3. Masło roztopić na patelni, dodać pokrojonego topinambura.
4. Dusić do miękkości podlewając niewielką ilością wody.
5. Przed podaniem dodać zioła prowansalskie, czosnek i sól do smaku.
6. Podawać zamiast ziemniaków lub jako osobne danie.
kucharzenieedi.pl
KREMOWA ZUPA Z TOPINAMBURU
Lekka, kremowa zupa z topinambura z dodatkiem pieczarek i jogurtu naturalnego to rewelacyjny pomysł na obiad również dla diabetyków. Świetnie smakuje smażony niczym frytki, pieczony, duszony, gotowany lub na surowo do sałatek. Smacznego!
• 8 dużych bulw topinamburu
• 1 mały seler
• 1 duży ziemniak
• 1 cebula
• 2 ząbki czosnku
• 80 g pieczarek małych
• jogurt naturalny
• natka pietruszki
• masło do smażenia
Cebulę i czosnek drobno siekamy i szklimy na maśle, dodajemy obrany ze skórki i pokrojony w drobną kosteczkę topinambur. Dusimy 10 minut w razie czego podlewamy wodą. Warzywa przekładamy go garnka, dodajemy pokrojony drobno seler oraz ziemniaka, doprawiamy solą, pieprzem oraz zmielonym w moździerzu kminkiem. Gotujemy na małym ogniu aż warzywa będą bardzo miękkie. Następnie całość miksujemy blenderem na gładką masę. Pieczarki w całości smażymy krótko na maśle, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zupę podajemy z jogurtem naturalnym, pieczarkami oraz posiekaną natką pietruszki. Quchnia24
• 10 bulw topinambura,
• 2 duże jabłka,
• 2 łyżki miodu,
• 2 łyżki świeżego startego imbiru
• 2 kiwi
Obrane bulwy topinambura i jabłka pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny, owoc kiwi obrać. Wszystkie składniki zmiksować blenderem.
PUREE Z TOPINAMBURA
Pół kilograma topinambura obieramy, kroimy i gotujemy w mleku kokosowym, aż stanie się miękki. Całość przekładamy do blendera i miksujemy na gładką masę. Doprawiamy: solą, pieprzem, sokiem z cytryny. Posypujemy świeżym lubczykiem.
SAŁATKA Z TOPINAMBUREM
Liście sałat, plastry upieczonych ciepłych jeszcze topinamburów (nie trzeba ich obierać, podobno nawet nie jest to wskazane, bo to pod skórką kryje się najwięcej witamin), oliwki, kiszone rydze, kiszona cebula.
Dressing: olej z pestek dyni zimno tłoczony, kapary, suszone pomidory, czosnek, sok cytryny, morska sól, kolorowy pieprz. Zmiksowane. Durszlak.pl
PIECZONY TOPINAMBUR
Foto: durszlak.pl
• 500 g topinamburu
• 500 g brukwi
• 500 g pasternaku
• 500 g ziemniaków
• łyżka czarnuszki
1. Umyj i obierz wszystkie warzywa.
2. Pokrój na drobne kawałki aby szybciej się upiekły.
3. Wlej na blachę kilka łyżek wody.
4. Spryskaj lub polej oliwą warzywa.
5. Zapiekaj około 45-60 minut w temp. 180 stopni C. durszlak.pl
TOPINAMBUR DUSZONY
bulwy topinambura
masło
zioła prowansalskie
sól
czosnek
1. Bulwy topinambura dokładnie umyć i oczyścić – nie obierać ze skórki.
2. Bulwy pokroić na talarki o grubości 0,5 cm.
3. Masło roztopić na patelni, dodać pokrojonego topinambura.
4. Dusić do miękkości podlewając niewielką ilością wody.
5. Przed podaniem dodać zioła prowansalskie, czosnek i sól do smaku.
6. Podawać zamiast ziemniaków lub jako osobne danie.
kucharzenieedi.pl
KREMOWA ZUPA Z TOPINAMBURU
Lekka, kremowa zupa z topinambura z dodatkiem pieczarek i jogurtu naturalnego to rewelacyjny pomysł na obiad również dla diabetyków. Świetnie smakuje smażony niczym frytki, pieczony, duszony, gotowany lub na surowo do sałatek. Smacznego!
• 8 dużych bulw topinamburu
• 1 mały seler
• 1 duży ziemniak
• 1 cebula
• 2 ząbki czosnku
• 80 g pieczarek małych
• jogurt naturalny
• natka pietruszki
• masło do smażenia
Cebulę i czosnek drobno siekamy i szklimy na maśle, dodajemy obrany ze skórki i pokrojony w drobną kosteczkę topinambur. Dusimy 10 minut w razie czego podlewamy wodą. Warzywa przekładamy go garnka, dodajemy pokrojony drobno seler oraz ziemniaka, doprawiamy solą, pieprzem oraz zmielonym w moździerzu kminkiem. Gotujemy na małym ogniu aż warzywa będą bardzo miękkie. Następnie całość miksujemy blenderem na gładką masę. Pieczarki w całości smażymy krótko na maśle, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zupę podajemy z jogurtem naturalnym, pieczarkami oraz posiekaną natką pietruszki. Quchnia24