TOPINAMBUR Helianthus tuberosus
słonecznik
bulwiasty
Inne
nazwy: słoneczny karczoch, ziemne jabłko, bulwa, buttemo,
przegrzebki, Jerusalem artichoke, korzeń słońca, dziki słonecznik,
gruszka ziemna, girasole,
rzepa
Wołgi.
Od 1620 roku warzywo było sprzedane w Paryżu. Mniej więcej w tym samym czasie trafiło do Anglii, a później do Włoch. Słonecznik bulwiasty pojawił się na stołach królewskich dworów. Później doceniono walory korzeni słonecznika w Belgii i Holandii, gdzie wynaleziono wyrafinowane receptury oryginalnych potraw. Na terenie Imperium Rosyjskiego warzywo to pojawiło się dopiero w XVIII wieku, docierając z dwóch stron: z Europy i Chin - przez Kazachstan, ale nie jako warzywo jadalne, tylko jako roślina lecznicza. Rosyjscy uzdrowiciele używali topinambur do przygotowywania naparów w celu leczenia chorób serca. Nieco później, pod wpływem kuchni europejskiej, "rzepę Wołgi" zaczęto przyrządzać w bogatych domach. Jedna z wersji mówi, że w Europie karczoch jerozolimski pojawił się dzięki paczce wysłanej przez podróżnika do Francji z Kanady, który w liście przewodnim, opisał uroki tych korzeni o orzechowym smaku. Według innej wersji, topinambur został sprowadzony do Europy przez marynarzy. Od tego czasu, w Europie, wytwarza się z topinamburu fruktozę, alkohol, wino i piwo, a jego korzenie znajdują się listach potraw kuchni bułgarskiej, niemieckiej, francuskiej, holenderskiej, angielskiej, włoskiej, japońskiej, węgierskiej i amerykańskiej.
Topinambur jest rośliną jadalną najbardziej odporną na niekorzystne
warunki klimatyczne, szkodniki, choroby i chwasty. Rośnie na każdej glebie,
dobrze znosi zimno, ciepło, suszę, i nadmiar wody. W stanie dzikim można go spotkać
na całym świecie, od terenów pustynnych po zalewowe oraz Syberię. W naszym
klimacie zbiór bulw trwa od listopada do maja, niezebrany jesienią zamarza zimą
wraz z glebą, ale zachowuje żywotność i aktywność biologiczną, oraz właściwości
do minus 50 st.C. Topinambur jest wyjątkowo odporny na choroby i szkodniki, a
intensywny wzrost i szybkie zacienienie gleby, uniemożliwia rozwój chwastom. W
związku z tym, uprawa nie wymaga
stosowania żadnych środków ochrony roślin. Na całym świecie uprawia się ponad
400 odmian topinamburu. W zależności od odmiany bulwy mogą być żółte, białe,
różowawe, fioletowe, czerwone. Nie ulega żadnej wątpliwości, że skład
biochemiczny topinamburu nie zmienił się od kilku stuleci, nie był poddawany
modyfikacjom genetycznym, odmiany są selekcjonowane i opisywane z form dzikich.
Topinambur
to oczyszczacz powietrza, który usuwa zanieczyszczenia kilkakrotnie wydajniej
niż lasy. Nie pochłania soli metali ciężkich i radionuklidów. W medycynie
ludowej topinambur jest stosowany w profilaktyce i leczeniu między innymi : udaru, nadciśnienia, zapalenia pęcherza,
białaczki, niedokrwistości, odmiedniczkowego zapalenia nerek; obniża poziom
cukru we krwi, obniża ciśnienie krwi i zwiększa odporność organizmu, reguluje
przemianę materii i perystaltykę jelit poprzez odbudowę i namnażanie mikroflory
jelita grubego. Jest naturalnym probiotykiem.
#żywność
funkcjonalna#żywność która leczy#
Powiedz
o nas swoim znajomym
Komentarze
Prześlij komentarz